Salı, Aralık 10

Sıcaklar o hastalığı tetikledi: Vatandaşlar hastaneye gitti! ‘Çok bulaşıcı’

Bakterilerin neden olduğu ve yaz aylarında daha sık görülen bir cilt hastalığı olan impetigo, bazı vatandaşları endişelendiriyor. Vücudunda özellikle ağız ve burun çevresinde, el ve ayaklarında yaralar bulunan vatandaşlar hastaneye başvuruyor. Hastalık sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülür; Sebebin ciltteki sıyrıklar, çizikler ve çatlakların yanı sıra hijyen koşullarının kötü olmasından kaynaklandığını belirten Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nde görev yapan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurgül Bayram, bu vakayla karşılaşanları uyardı. yakınlarıyla temastan kaçının.

YÜKSEK BULAŞICI OLDUĞUNDAN TEMASTAN KAÇINILMASI GEREKİR.

Aşınma ya da travma durumunda derinin o bölgesinin temiz tutulması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurgül Bayram, şöyle konuştu: “İmpetigo aslında özellikle çocuklarda sıklıkla gördüğümüz çok bulaşıcı bakteriyel bir deri enfeksiyonu. Sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülür. Özellikle ciltte sıyrık, sıyrık, çatlak, travma ve sıyrık gibi durumlarda bu bölgedeki cilt bariyeri bozulur ve cilt bariyerinin bozulmasıyla birlikte Staphylococcus aureus dediğimiz bir bakteri bu bölgede çoğalmaya başlar.

AW260305_03

Bu bakteriyel enfeksiyon oldukça bulaşıcı olduğundan bir yerden başka bir yere bulaşabildiği gibi kişiden kişiye temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Bu nedenle kişiler arası temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca bu durumda ellerinizi bol sabun ve su ile yıkamanız gerekmektedir. “Eğer bir aşınma veya travmanız varsa cildinizin o bölgesini çok temiz tutmanız gerekiyor” dedi.

ÇOCUKTA GÖRÜLDÜĞÜNDE AİLE ENDİŞELENMEMELİ

AW260305_04

Hastalığı fark eden ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyaran Bayram, şöyle konuştu: “Bu bakteriyel deri enfeksiyonu çok nadir de olsa başka, daha ciddi komplikasyonlara da yol açabiliyor. Diğer hastalıklarla karıştırılmaması için bir dermatoloğa başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hastalara bu tür yaralar oluştuğunda o bölgenin temiz tutulması gerektiğini söylüyoruz.

AW260305_06

Kardeşleri birbirinden ayrı tutmaya özen gösteriyoruz. Ayrıca ellerini bol sabun ve su ile yıkamaları gerektiğini de söylüyoruz. Özellikle küçük travma veya sıyrıklarda çocukların bu bölgeyi temiz tutmaya özen göstermelerini istiyoruz. Bir çocukta impetigo hastalığı ortaya çıktığında ailelerin endişelenmemesi gerekir. “Öncelikle birinci basamak sağlık kuruluşuna giderek gerekli tedaviyi alabilirler, hastalık geçmezse dermatoloji uzmanına başvurabilirler” dedi.

AYRICA KÖTÜ HİJYENİK DURUMLARA NEDEN OLUYOR

AW260305_05

Hava sıcaklığının yanı sıra hijyenin de bu hastalığı tetiklediğini belirten Bayram, şöyle konuştu: “Sıcak ve nemli havalarda artan hastalık, hijyen koşullarının kötü olması da tetikliyor. Genellikle yüz, boyun, kollar ve bacaklar gibi vücudun açık bölgelerini etkiler. İmpetigo adı verilen bakteriyel cilt enfeksiyonu; İçerisinde bal renginde sarı kabuklar ve su kabarcıkları şeklinde görünebilir. Lezyon küçükse genellikle topikal ilaçlarla tedavi etmeye çalışırız.

AW260305_07

Lezyon büyükse ve hastalık şiddetli ise ağızdan antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Hastalığın iyileşme süreci aslında hastanın tedaviye uyumuna bağlıdır. Hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı bağlıdır. Ancak bu yine bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Yaklaşık 7-10 gün içerisinde lezyonlar gerilemeye başlar. “Bu dönemde hastaların yakınlarıyla teması azaltmalarını istiyoruz” dedi. (İHA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: