Kilis’te hasat edilen biberler güneşte kurumaya bırakıldı.
Yaklaşık 10 gün süren kurutma işleminin başlangıcında güneşte bırakılan biberler bordürün sıfır noktasını kırmızıya boyadı. Kilis’in Musabeyli ilçesinde çiftçilerin önemli bir gelir kaynağı olan biberler, iklimin sıcaklığına göre 7-10 günde kurutulup pul biber ve toz haline getirilerek paketleniyor. Paketlenen biber ve toz biberler daha sonra Türkiye’nin her yerine lezzet sofralarına gönderiliyor. Baharat haline gelen biberler aynı zamanda çeşitli ülkelere de ihraç edilmektedir.
”7 aylık yoğun çalışmanın sonuna geldik”
Üretici Halil Bozkurt, yaklaşık 7 ay önce Kilis’te fidanları dikilen ve hasadı yapılan biberlerin kurutulma sürecinin başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de birçok ile sevkiyat yapıyoruz, yurt dışında da birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. İlçenin en büyük köyünde insanlar üretim, kurutma ve ayıklama aşamalarında çalışıyor.” “Sahte ürünleri piyasaya çıkaranlara karşı elimizden geleni yapıyoruz. Üreticilerin hasat ettiği biberleri kurutma çalışmaları başladığı için tarlalar kırmızıya dönüyor, fiyat ve verim açısından beklentilerimiz çok yüksek” dedi.
“Kuru biberlerde katkı maddelerine dikkat etmek gerekiyor.”
Rekoltenin geçen yıla göre düşük olduğunu, fiyatların da üretici beklentilerinin altında kaldığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, şunları söyledi: “Her iki boyutta da ikinci sırada yer alan acı kırmızı biberde kurutma işi ” ve kalite Türkiye’de. Tarlalardan toplanan biberler kurutma alanına alınarak burada 1 hafta veya 10 gün bekletilerek güneşte kurutulur. Kurutulan biberler fabrikalara getirilerek pul ve biber tozu haline getiriliyor. “Bu mevsimde biberin kalitesini belirleyen en önemli aşamalardan biri kurutma işlemidir.” Çiftçilerimizi uyardık. Biberlerin uygun şekilde kurutularak fabrikalara gönderilmesi gerekiyor. Toprakta ve uygun olmayan koşullarda kurutma, kuruma riskini artırır. aflatoksin” dedi.