Pazar, Aralık 22

Sürekli stres kronik hasta yapıyor

Vücudun günlük aktivitelerini stres dalgalanmalarıyla sürdürdüğünü belirten Psikiyatrist Muhammed Emin Dağüstü, şöyle konuştu: “Belli bir düzeydeki stres aslında vücudun günlük ritmini bulması için vücutta halihazırda oluşan reaksiyonlarda ortaya çıkabilen bir durumdur. Vücut günlük aktivitelerini stres hormonunun günlük dalgalanmasıyla gerçekleştirir.Vücudumuzda iki temel aktivite vardır.Bunlar inşaat ve yıkımdır.Bu aktivitelerin düzenlenmesi aslında bu stres hormonunun vücuttaki günlük ritmi ile gerçekleşir. Bazen bu ritim bir tarafa kayabiliyor, örneğin stres çok yoğun olduğunda yani gerilim olduğunda ve bu gerilim çözülmediğinde verme-alma, inşa etme-yıkma arasındaki denge tek yöne kayabiliyor. Uzun süre vücutta birçok hastalık meydana gelebileceğini, “Stres, dinmeyen gerginlik ve sürekli gerginlik nedeniyle gelişebilir” dedi.

“Stres hipertansiyon ve diyabete neden olabiliyor”

Muhammed Emin Dağüstü, sürekli stresin hipertansiyon ve şeker hastalığına neden olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Mesela tansiyon, gerginlik demektir, en çok gördüğümüz şeylerden biri de kronik strese bağlı olarak oluşabilecek hipertansiyondur. Yine stres hormonları kan şekerini artırır çünkü stres aynı zamanda vücuda normalde bir şeyle savaşacağından daha yüksek bir performans düzeyi sağlar. Kan şekerini yükseltir ve nabzı artırır. Stres hormonları vücudun savaş ya da kaç mekanizmasının hem savaş hem de uçuş kısımlarında faydalıdır. Ancak bunların aşırı kullanımı, örneğin steroidlerin aşırı kullanımı, kan şekerinin sürekli olarak yüksek kalmasına neden olabilir ve bir süre sonra sürekli yüksek kalarak pankreasın kan şekerini düzenleme etkinliğini önemli ölçüde bozabilir ve başlangıçta şekerde bir düşüş görülmesine neden olabilir. glikoz. hoşgörüsüzlük ve ardından diyabet”.

“Fizik tedavi gören hastalarda strese bağlı hastalıklar da var.”

Gerginlik halinin devam etmesi nedeniyle sinirlerin sıkışması sonucu fizik tedavi hastalıkları da oluşabileceğini belirten Dağüstü, şöyle konuştu: “Bunlar sadece bahsettiğimiz iki hastalık en sık görülenler ama bunların dışında gerginlik Stresin kaslarda oluşturduğu gerginlik ve bu gerginlik halinin ardından oluşan gerginlik uzun süre devam eder ve kaslar gevşemez.Sinir sıkışması ve fizik tedavi ile tedavi edilen birçok hastalığın yanı sıra sinir sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan birçok cilt hastalığı da bulunmaktadır. Bunların birçoğunun psikiyatrik temeli vardır: Stresin zaman zaman artması normal olsa da, hiç azalmaması da anormalliklere neden olabilir. Bunların azalmaması diğer içsel rahatsızlıklar gibi psikiyatrik hastalıklara da neden olur. Çoğu zaman bu durum gözden kaçıyor. “Hipertansiyon sanki sadece bir iç hastalıkmış gibi ama gerçekte değil” dedi.

“Stres birçok durumun kökeninde olabilir.”

Dağüstü, birçok durumun temelinde stresin olabileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Artık daha çok böyle olmaya başladı; Farkındalık yaygınlaştı ve daha önce psikiyatri konsültasyonları ve psikiyatrinin diğer branşlarına konsültasyonlar ancak psikiyatri söz konusu olduğunda yapılıyordu. Artık fiziksel durumlarda insanlardaki kronik stres durumunu sorgulamaya ve bu kronik stres durumunun neden olduğu diğer hastalıklar ve bu tedaviye geç yanıt verilmesi veya bazen yanıt verilmemesi hakkında fikir sahibi olmaya başladılar ve bize danışmaya başladılar. . Günümüzde fizyoterapi sadece kas gerginliği, sertlik, yürüme güçlüğü gibi psikiyatrik gibi görünmeyen konularda da tavsiyelerde bulunmaya başlamıştır. Bu yapılacak doğru şey. Aslında pek çok hasta bu durumu psikiyatrik temelde biliyor. Bırakmamız gereken şeylerden biri de psikiyatriye gelmek için psikiyatrik bir nedeninizin olması gerekmediğini bilmektir. Örneğin sinir sıkışması olan kişilerde bu kronik yorgunluk durumu daha sonra ortaya çıktı. Gün içinde yorgun uyanmak, gergin olmak, belki baş ağrısı, sırt ağrısı gibi şeyler büyük ihtimalle bundan önce yaşanmıştı. Bunlara da pek önem verilmiyordu. İnsanlar çoğu zaman bunların kaynağının stres olduğunu biliyor. Bu, bir bina çöktüğünde psikiyatriste gitmek yerine o bölümdeki doktora gitmeye benziyor. Çoğu durumda stresli durum başka bir hastalığa dönüşmeden psikiyatriye başvurmanız çok daha koruyucu olacaktır. “İlaç kullanılmadan çözülebilecek durumlar olabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: