AA
Oluşturulma tarihi: 27 Eylül 2024 11:13
İkinci el araç ticaretinin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği işbirliğinde “Güvenli Ödeme Sistemi” devreye alındı. Sistem, alıcı ve satıcı arasında çıkabilecek anlaşmazlıklarda delil olarak kullanılabilir.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bugünden itibaren ikinci el araç alım satımında Bakanlığın Türkiye Noterler Birliği ile kurduğu güvenli ödeme sisteminin kullanılması zorunlu hale geldi.
Sistem, nakit, posta havalesi veya EFT gibi yöntemlerle yapılan tüm ikinci el motorlu araç alım satımlarında kullanılacak.
Sistem ile öncelikle satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, ardından alıcı, notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruma yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına aktarılacaktır. Bu sayede araç alım-satım işlemleri güvence altına alınacaktır.
Güvenli ödeme sistemi ile ikinci el araç piyasasında nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
“MEVDUAT SAHTEKARLIKLARINA DİKKAT EDİN”
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aziz Koçal, konuya ilişkin değerlendirmesinde, özellikle ikinci el otomobil alım satımında dolandırıcılık olaylarının çok yaygın olduğunun altını çizdi.
Güvenli Ödeme Sisteminin dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçebileceğini belirten Koçal, uygulamanın vatandaşlara iyi anlatılması gerektiğini söyledi.
Uygulamayla ilgili tüketicilerin bazı endişeleri olabileceğini vurgulayan Koçal, şöyle konuştu: “Sistemin sağlıklı çalışmasını ve tüketicilerin sisteme güven duymasını sağlamak noterlerin de sorumluluğundadır. Noterler, sistemin güvenli olduğu konusunda vatandaşları bilgilendirmek zorundadır. Ancak dolandırıcılar devam edebilir. O zaman bile depozitonuzu çekerek dolandırıcılığa karşı önleyici tedbirler almanız gerekir.” dedi.
Sistemin güvenli bir şekilde işleyebilmesi için vergi yükünün ve araç satış giderlerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Koçal, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Vatandaşlar satın aldıkları aracın bedelinin tamamını banka aracılığıyla ödeyecekleri için aracın gerçek değerinin belirtilmesi önem taşıyor. Aksi takdirde araçta gizli bir kusur olması veya araç hakkında yanlış bilgi verilmesi durumunda, aracın bedelinin tamamı banka aracılığıyla ödenecektir. geri ödemenin alım satım işleminde gösterilen değer üzerinden yapılacağı sistem sadece tüketicilerin yararına olup, “Satış tarifeleri ve diğer vergiler incelenerek aracın gerçek bedelinin sistem üzerinden ödenmesi gerekmektedir.”
class = “medyanet-inline-adv”>
“SATIŞ SONRASI ÇOĞUNLUKLARI ÖNLEYEBİLİR”
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç da güven unsurunun insan ve iş ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
Ticarette güvenin hem satıcı hem de alıcı açısından büyük önem taşıdığını belirten Kılıç, şöyle konuştu: “Güvenli ticaret, tüketicinin korunması ve dolandırıcılığın önlenmesi açısından hayati bir unsurdur. Satıcı ve alıcıların alım ve satımda güvenle işlem yapmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Kullanılmış araç satışında herkes dolandırılma korkusu olmadan ticaret yapabilir.” bunu yapabilmelidirler” dedi.
Kılıç, motorlu taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin zorunlu hale getirilmesinin, dolandırıcılık vakalarının önlenmesi ve tüketici ile satıcı arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkların çözümü açısından önemli bir adım olacağını açıkladı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Araç satın aldıktan sonra vatandaşların bazı şikayetlerle karşılaşabileceğini vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu:
“Bu durumda tüketici satıcıyla temasa geçtiğinde ve satıcı sorumluluk üstlenmediğinde yasal haklarını kullanmaya başvurabilir. Kanunda ‘para iadesi de dahil olmak üzere sözleşmeden cayma’ imkanı öngörülüyor. Satın alınan aracın iade edilmesi ve ödenen tutarın iadesini talep edilmesi, güvenli ödeme sisteminin somut kanıtı olarak ortaya çıkıyor “Sistem, dolandırıcılığın önlenmesinin yanı sıra tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde de önemli bir temel sağlıyor.”