Perşembe, Aralık 12

Güvenli İnternet Tırı yaklaşık 81 bin öğrenciye ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çocukların dijital ortamda akran zorbalığından ve siber tehditlerden korunmasına yönelik alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Güvenli İnternet Merkezi'nin 2016 yılında kurulduğunu vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Güvenli İnternet Tırı ile 200'den fazla okul ziyaret edilerek yaklaşık 81 bin öğrenciye ulaşıldı. Güvenli İnternet hizmetine abone olanların sayısı ise 46,3 milyon kişiye ulaştı. Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) “Dijital dünyada güvenli bir gelecek inşa etmek için çocuklarımızı ve gençlerimizi korumaya kararlıyız” dedi.

Uraloğlu, dijital zorbalığın çocuk ve gençlerin sosyal, duygusal ve fiziksel sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu vurgulayarak, dijital şiddetin sadece bireyleri değil toplumsal barışı da tehdit ettiğini vurguladı.

“Güvenli İnternet Merkezi ile 210 bini aşkın kişiye ulaşıldı”

Siber zorbalığın çocukların özgüvenini sarsan, akademik başarılarını olumsuz etkileyen ve sosyal ilişkilerine zarar veren bir sorun haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Bu nedenle teknolojinin bilinçli kullanımını teşvik etmek ve aileleri bilinçlendirmek en büyük önceliğimizdir. BTK bünyesinde faaliyet gösteren Güvenli İnternet Merkezi, internetin bilinçli ve güvenli kullanımı açısından önemli bir yapıyı temsil etmektedir. 'Bilinç Merkezi' olmak ', 'İnternet Yardım Merkezi' ve 'Bildirim Merkezi' Üç birim ile hizmet veren bu yapı, hem çocukları hem de ebeveynleri internetin riskleri konusunda bilinçlendirerek geniş kesimlere ulaşmayı hedefliyor. Şirketin “www.guvenliweb.org.tr” üzerinden verdiği bilgilerle farkındalık faaliyetleri kapsamında 120 eğitim düzenlendi ve yaklaşık 23 bin kişiye ulaşıldı, toplam 1300 eğitim verildi ve 210 binin üzerinde kişiye ulaşıldı. Özellikle internetin riskleri, çocukların ve gençlerin interneti kullanma becerilerinin geliştirilmesi konusunda ulaşıldı, farkındalık kazanmalarına yardımcı oluyoruz.”

Uraloğlu, Güvenli İnternet Tırı projesiyle teknolojiye erişimi kısıtlı çocukların internetin güvenli kullanımı konusunda duyarlı hale getirildiğinin altını çizdi.

“Ailelere ve çocuklara rehberlik ediyoruz”

Çocukların teknolojiyi doğru ve bilinçli kullanabilmeleri için bu tür projeleri artırmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini de dikkate alıyoruz. Oyun bilgilendirme platformu Play Safe dijital ile ailelere ve çocuklara yardım sağlıyoruz. BTK'nın 2018 yılında piyasaya sürdüğü oyunlar. Popüler dijital oyunlar “Onları analiz ediyor, ebeveynlere önerilerde bulunuyor, çocuklarımızı eğitici ve işbirlikçi oyunlara yönelmeye teşvik ediyoruz.”

Uraloğlu, İnternet Yardım Merkezi portalının vatandaşlara internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda kapsamlı destek sunduğunu söyledi.

“Güvenli bir dijital ortam sağlıyoruz”

Yasadışı içeriklerden gizliliğin korunmasına, bilgi güvenliğinden sosyal paylaşım platformlarına kadar geniş bir yelpazede rehberlik yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Ayrıca vatandaşlar 'ALO 141 İnternet Destek Hattı' üzerinden de doğrudan destek alabiliyor. Operatörlerin 2011 yılından bu yana sunduğu Güvenli İnternet Hizmeti ile iki farklı profil oluşturuluyor. Çocuk ve aile profilleri sayesinde güvenli bir dijital ortam sağlıyoruz. Çocuklarımızı uygunsuz içeriklerden koruyarak Çocuk profili: “Çocuklarımızın sadece kendilerine uygun sitelere erişmelerini sağlarken, aile profili de müstehcenlik, şiddet, kumar gibi zararlı içeriklere erişimi engelliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: