Başkan Erdoğan, “Hedefimiz partimizin oylama oranını yüzde 50’nin altına düşürmek değil” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü Van Adalet ve Kalkınma Partisi İl Kongresi’nde (AK), “Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Meclis’te 2028” Cumhuriyet İttifakı “na oyların % 50’sinden fazlasından daha fazlasına katıldı.
AK partisinin lideri 2029 seçimlerinde, büyükşehir, iller ve bölgeler en az üçte ikiye hazırlanmaya başlayacak.
Erdoğan “, amacımız partimizin oylama oranını yüzde 50’nin altına düşürmektir. Hedefimiz, tüm ilçelerimizde 922 olan 81 eyaletimizdeki seçimlerde iple yüzleşmektir” dedi.
Cumhuriyetçi İttifak’ın ortaklarından biri olan Milliyetçi Halk Partisi Başkanı (MHP) Devlet Bahceli’nin çağrısıyla başlayan ve usrali’deki Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri ile toplantı ile başlayan duruşmadan bahsetmişken Dedi ki, adımlarla hedeflerimize gideceğimizi umuyoruz, ancak terörizme karşı mücadelemize devam edeceğiz.
“Üçüncü Dönem” in sonsuz tartışmaları
Erdoğan’ın üçüncü dönem tartışmaları için “gelecek” seçimleri gündemi azaltmaz.
2007 yılında Türkiye’de yapılan Anayasa Değişikliği ile Anayasa Anayasa’ya bir kişinin sadece iki dönem başkan olabileceği eklendi. 2017’deki Anayasa Değişikliği ile Türkiye Başkanlık Sistemi geçti, ancak 101. Maddede iki Terms sınırı aynı şekilde devam etti.
Ancak, 2017’de değişimde bir istisna var. Bu, cumhurbaşkanı cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimleri yenilemeye karar verirse, üçüncü adaylık geçerli olabilir.
Bu “istisna” gündemden düşmese de, 2014 yılında Erdoğan, Parlamento Sistemi çerçevesinde halk tarafından seçilen Türkiye’nin ilk başkanı olduğunda “üçüncü dönem” tartışmasının temeli verildi. Erdoğan daha sonra 24 Haziran 2018’de başkanlık seçildi.
Bu noktada, bazı avukatlar Erdoğan’ın 2018 seçimlerinden sonra ikinci dönemini pozisyonunda kullandığını ve seçim istisnası dışında artık aday olamayacağını iddia etti. Bu ana muhalefet partisi tarafından savunuldu. Aslında, Muhalefet Popüler Parti (CHP) Halk Partisi’nin eski ana başkanı Kemal Kilçdaroğlu, Erdoğan 2023 seçimlerinin aday olamayacağını söyledi.
Ancak cümle, Erdoğan’ın 2018’in ilk dönemi olduğu görüşüydü. Bunun nedeni 2017’de yapılan “sistemin modifikasyonu” idi.
Bu kabulüne dayanarak, Parlamento’nun ilk seçimlere karar vermesi durumunda Erdoğan’ın son zamanlı bir aday olacağı iddia ediliyor.
CHP Ozgur Ozel’in yeni lideri bu tartışmada engellenmek istemiyor. Bu tartışmada özel, “Erdoğan aday olmak ve Türkiye’deki demokrasi açısından bu süreci yenerek onu yenmek” dedi.
Erdoğan’ın ilk seçimler yoluyla atanması için Parlamento’daki üç Maxima’nın çoğunluğuna ihtiyacı var. AK Partisi ve MHP’nin böyle bir çoğunluğu yok. Başka bir deyişle, iktidardaki kanat bu konuda muhalefete ihtiyaç duyar.
Öte yandan, yasaya göre Erdoğan, otoritesini kullanırsa ve seçim kararını kendi başına alırsa aday olamaz.
Son olarak, tartışmanın siyasi boyutundan bahsetmeye değer. MHP Devlet Bahceli’nin lideri Erdoğan’ın bir zamanlar bir zamanlar doğal bir seçim olacağını ve 5 Kasım’da düzeleceğini ve şöyle dedi: Deneyim ve deneyimi ile bizim için tek seçenek ”dedi.
Başka bir deyişle, siyasi ve yasal tartışmalar devam ediyor gibi görünüyor.