Pazar, Aralık 22

“Derecelendirme kararında Merkez Bankası rezervlerindeki artış etkili oldu”

Uzmanlar, Fitch Ratings’in kararıyla Türkiye’nin artık not artışı yoluna girdiğini, not artışlarının diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da gelebileceğini söyledi.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, not görünümünü de durağan olarak belirledi.

Fitch, açıklamasında pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve teminatlı döviz mevduatlarındaki kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmenin sürmesini destekleyeceğini ve rezervlerin dönem sonuna kadar 158 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. bu yılın sonunda ve 2025 sonunda 165 milyar dolar.

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in not artırımıyla Türkiye’nin kendi ölçeğinde “yatırım yapılabilir” not seviyesine ulaşmasından üç basamak uzakta olduğunu söyledi.

Ancak görünümün durağan olarak değiştirilmesi ve para politikasında geri dönüş riskinin öne çıkarılması, bir sonraki not artışı için acele edilmeyeceğini ve işler iyi giderse önümüzdeki yılın ilk notunda görünümün olumluya dönmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor. . Bürümcekçi, “Bu yılki son kredi notu 1 Kasım Standard & Poor’s olacak,” Görünümün olumlu olması nedeniyle (S&P)’nin kredi notunda bir kademe daha artış olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. değerlendirme.

Bluebay Portföy Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash ise şunları söyledi: “Fitch Ratings’in bu kararı, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve ekibinin yaptığı politika düzenlemesinin doğrudan bir sonucudur. Bunun için tebrik edilmelidir. Türkiye bunu hak ediyor. şimdi olduğu gibi.” “Moody’s’in kredi notunu iki kademe yükseltme kararı da bunu doğruladı.” dedi.

“MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ ARTTIRMASI NOTUN ARTIŞINDA ETKİLİ OLDU”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Fitch Ratings’in notunun artması bekleniyordu ama belli değildi. Bu olumlu bir gelişme.” dedi.

Yatırım yapılabilir kategoriye geçmek için halen 3 not artışına daha ihtiyaç duyulduğunu ancak hem Fitch’in hem de Türkiye’nin notunda yer alan diğer kuruluşların son bir yılda yaptığı not artışlarının çok güçlü adımlara işaret ettiğini vurgulayan Aslanoğlu, şöyle konuştu: “Normal şartlarda not düşüşleri normaldir. Kolay, çıkış ise zor. Türkiye’nin not artışı göreceli olarak hızlanmaya başlıyor.” dedi.

Bunun yanı sıra Aslanoğlu, notlara bakıldığında Fitch’in daha çok para politikası ve unsurlarına odaklanan bir derecelendirme sürecinde olduğunun daha önce belirtildiğini ve benzer bir notun görüldüğünü söyledi.

Aslanoğlu, notun yükseltilmesinde para politikasındaki güçlü sıkılaşma, Merkez Bankası rezervlerindeki artış ve bu artışın devam edeceği beklentisinin etkili olduğunu söyledi. Makroekonomik tahminler bir derecelendirme kuruluşu açısından ele alınırsa, bu tahminlerin ekonomi politikası yapıcıların tahminleriyle, özellikle de enflasyon tahminlerinin Merkez Bankası tahminleriyle yakınsaması, bu aşamada şunu ifade etti: olumlu görünüyor.

Fitch Ratings, geçtiğimiz yılın eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, 2 yılın ardından notun görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, bu yılın mart ayında ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.


Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: