Cuma, Aralık 27

Araştırmanın Ortaya Çıkardığı: Bu Gıdalar Tehlikeli Bir Kanser Türünün İlerlemesini Önlüyor!

Çalışmaya, kanser öncesi kan bozukluğu ve multipl miyelom geliştirme riski taşıyan, vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan 20 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara 12 hafta boyunca lif açısından zengin bitki bazlı yemekler ve 24 hafta koçluk verildi. Çalışmadan önce ilerleyici hastalığı olan iki katılımcı, hastalığın ilerleme gidişatında önemli iyileşme gösterdi. Ek olarak, kayıttan bir yıl sonra katılımcıların hiçbirinde multipl miyelom gelişmedi.

MSK miyelom uzmanı ve NUTRIVENTION çalışma lideri Dr. Urvi Shah, bu bulguları San Diego, Kaliforniya'daki 2024 Amerikan Hematoloji Derneği (ASH) Yıllık Toplantısında sundu.

Dr. “Bu çalışma, beslenmenin, özellikle de yüksek lifli, bitki bazlı beslenmenin gücünü ortaya koyuyor ve bunun, daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için mikrobiyom ve metabolizmada nasıl iyileşmelere yol açabileceğinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Shah, doktorlar için, özellikle de kanser öncesi rahatsızlıkları olanlar için önemli” dedi. “Bu ayrıca, hastalara diyet değişiklikleri yoluyla kanser riskini nasıl azaltabilecekleri konusunda bilgi sağlayarak onları nasıl güçlendirebileceğimizi de destekliyor.” dedi.

YETERLİ BESLENME RİSKLERİ ARTIRIR

Multipl miyelom ikinci en sık görülen kan kanseridir. Son çalışmalar, düşük kaliteli beslenme ve bitkisel gıda alımının azalması olan bireylerde multipl miyelom riskinin arttığını göstermiştir.

YÜKSEK BEDEN KİTLE ENDEKSİNE DİKKAT EDİN

FAZLA KİLİTLİ ÇOCUK SPOR YAPIYOR

Ek olarak, bu rahatsızlıklara ve yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip bireylerin multipl miyelom hastalığına yakalanma olasılığı, bu rahatsızlıklara ve normal BMI'ye sahip bireylere göre iki kat daha fazladır. Bu bilgilerle araştırmacılar bu bozukluklara kansere dönüşmeden müdahale etmenin yollarını arıyor.

BU BESİNLERİ TÜKETTİLER

sağlıklı salata yiyin

Araştırma sırasında katılımcılar meyve, sebze, kuruyemiş, tohum, tam tahıl ve baklagiller gibi bitki bazlı gıdaları istedikleri kadar yemeye teşvik edildi. Bu diyet değişiklikleriyle yaşam kalitesinde, insülin direncinde, bağırsak mikrobiyomu sağlığında ve iltihaplanmada önemli iyileşmeler oldu. Katılımcılar 12 hafta sonra ortalama olarak vücut ağırlıklarının %8'ini kaybettiler.

Bu bulgular, yüksek lifli bir diyetle beslenen farelerin %44'ünün miyelom hastalığına ilerlemediği, standart diyetle beslenen tüm farelerin miyelom hastalığına ilerlediği bir fare miyelom modelinde doğrulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: