CBC haberinde Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizlerin patlamasının ardından akıllara gelen soru “Akıllı telefonlar aynı yöntemle zarar görebilir mi?” Uzmanların soruya verdiği yanıtlara yer verildi.
Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden bilgisayar sistemleri uzmanı Hadis Karimipour, endişenin anlaşılabilir olduğunu belirterek, “Bu durum teknik olarak mümkün ancak genel olarak pek olası görünmüyor” dedi. dedi.
Karimipour, Lübnan’da cihazların yabancılar tarafından kurcalandığına inanıldığını hatırlatarak, akıllı telefonlar için bu durumun pek olası olmadığını vurguladı.
Akıllı telefon gibi teknolojik cihazlara dışarıdan müdahalenin “yüksek düzeyde karmaşıklık ve niyet gerektirdiğini” vurgulayan Karimipour, bu durumun “akıllı telefon üretim sürecinde oluşabilecek bir şey olmadığını” kaydetti.
Benzer bir mekanizmanın telefonlara kurulması için üretim sürecine müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Karimipour, kalite kontrol sayesinde büyük teknoloji şirketlerinin bu sürece müdahale etmesinin “çok zor” olduğunu söyledi.
“Birisi fark etmeden ellerinizle telefona herhangi bir şey yapmak çok zor.”
Northeastern Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Josep Jornet, Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarının teknolojisinin çok eski olduğunu söyledi.
Parçaların eski teknolojiye sahip cihazlarda görülebildiğini ve manuel olarak eklenebildiğini söyleyen Jornet, “(Akıllı) telefonla, ellerinizle, birilerinin farkına varmadan bir şeyler yapmak çok zor.” dedi.
Öte yandan akıllı telefonlara uzaktan erişimin mümkün olduğuna dikkat çeken Jornet, şöyle konuştu: “Telefonunuza el konulduğunda başkalarına istenmeyen görüntü ve mesajlar gönderebiliyorlar. Ancak bu, cihazı havaya uçurabilecekleri anlamına gelmiyor. bunu fiziksel olarak yapıyorlar.” manipüle edin” dedi.
Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizler patladı
17 Eylül’de Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda 2’si çocuk 12 kişi öldü, 2 bin 323 kişi de yaralandı.
18 Eylül’de ülke genelinde çok sayıda radyonun patlaması sonucu 25 kişi ölmüş, 608’den fazla kişi de yaralanmıştı.
Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutsa da İsrail henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
8 Ekim 2023’ten bu yana İsrail-Lübnan sınırında taraflar arasında zaman zaman yoğunlaşan çatışmalar yaşanıyor.