“Dondurma, milkshake, dondurulmuş gıdalar gibi tanıdık yiyecek ve içeceklere olan talep sıcaklıklara paralel olarak artarken, İngilizce’de inci çayı veya Türkçede bubble tea olarak adlandırılan “bubble tea” gibi soğuk içeceklerden de bahsetmekte fayda var. rengarenk görünümüyle çocukların gönlünü kazandı.” Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr. Nurgül Demir Bu içeceklerin dişlerde oluşturabileceği olumsuz etkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kabarcık çayın temelinin beyaz veya siyah çay olduğunu belirten Dr. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr. Nurgül Demir “Genellikle soğuk veya buzlu olarak içilen balon çayları, çeşitli şuruplar, süt, şeker veya bal ve yiyeceklerde koyulaştırıcı olarak kullanılan tapyoka adı verilen bir tür nişastanın eklenmesiyle hazırlanıyor. Çaya adını veren kabarcık şeklindeki tapyoka incilerinin karbonhidrat açısından zengin yapısının, tüketim sıklığına bağlı olarak çocuklarda diş çürümesi riskini arttırdığı görülüyor. İçerdikleri şeker miktarı göz önüne alındığında özellikle diş çürümesi riski yüksek olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı açısından dikkatli yaklaşılması gereken içecekler olduğunun altını çizmek isterim. İnci çaylarının protein, vitamin ve mineral içeriği oldukça düşük ve sıcak yaz günleri için alternatif bir ürün gibi görünse de çocuklar için doğru bir tercih olmayacaktır. “Şunu özellikle belirtmeliyim ki tüketildiyse sonrasında ağzınızı bol su ile çalkalamalı veya su içmelisiniz.” Süt ve doğal süt ürünleri diş çürümelerini önlerAğız pH’ını düşüren ve çürük oluşturan bakterilerin çoğalmasına neden olan diş yüzeylerinde kalan şekerin, erken yaşlardan itibaren yaygın çürüklere neden olacağına dikkat çekiyor. Dr. Nurgül Demir “Kalsiyum kaynağı olarak süt sade ve şekersiz tüketilmeli; Besleyici bal ve pekmez gibi doğal ürünler tüketildikten sonra diş yüzeyleri temizlenmelidir. Süt ve doğal süt ürünlerinin çürük önleyici etkisi olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Çocuklar için tercih edilen süt aynı zamanda yaz günleri için de en uygun seçenek olup mümkün olduğunca doğal ve katkısız olması gerekmektedir. “Hazır meyveli sütler ve şekerli yoğurtlar yerine mevsim meyveleri süt veya yoğurtla karıştırılarak çocuklar tarafından tüketilmelidir.” Bir açıklama yaptı. Şekerli içeceklere dikkat“Meyveli içecekler, konserve meyve suları, hazır kahve ve enerji içecekleri gibi içecekler yüksek miktarda şeker içeriyor ve bu da çocukların ağızlarında çürük oluşturan bakteriler için önemli bir besin kaynağı. Tüketim sıklığıyla orantılı olarak diş çürümesi riskini önemli ölçüde artırıyor.” kim demiş Dr. Nurgül Demir “Milkshake ve dondurulmuş gıdalar gibi rafine şekerle tatlandırılan içecekler diş çürümesi riskini artırıyor. Gazlı içeceklerin yapısında bulunan asidin, şekerli içeceklerin ağızda çözünmesiyle oluşan asitten daha fazla diş minesine zarar verici etki yaptığını vurgulamak gerekir. Okul çağındaki çocukların şekerli içeceklere ulaşımının kolaylaşması sonucunda; Bu içeceklerin tüketiminin artması çocukların tükettiği süt miktarının da giderek azalmasına neden oluyor; Kalsiyumun vücuda girişini azaltır.” İfadelerini kullandı. Nurgül Demir, sıcak yaz günlerinde çocukların hem serinleme hem de tatlı ihtiyacını karşılayacak doğru dondurmayı tavsiye edilen miktarda tüketerek bu sevginin kazan-kazan durumuna dönüştürülebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Doğal olarak üretilen dondurmalar ve ideal kalitede dondurmalar. Soğuk zinciri koruyan kalsiyum ve protein kaynağıdır ve zengin bir vitamin içeriğine sahiptir. İçeriğindeki fosfor, magnezyum ve potasyum sayesinde kemik ve diş sağlığı açısından önemi yadsınamaz. Kas gelişimi için gerekli olan blokajlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudu hastalıklardan korumak için gerekli olan vitamin ihtiyacının bir kısmının dondurma ile karşılanabiliyor olması, dondurmayı popüler yaz kaçamakları arasında bir adım öne çıkarıyor. Tüketim miktarının sınırlı olması durumunda sadece doğal içerikli üreticilerden elde edilen dondurmaların faydalı olacağını söyleyebiliriz. Dondurma tüketmek çocuklar için nasıl faydalı olabilir? 1-Hazır ve paketlenmiş dondurmaların içeriğinde süt tozu veya glikoz şurubu gibi katkı maddeleri bulunmadığından emin olmak için mutlaka dikkatlice okunmalıdır. 2-Dondurma sossuz olarak kapta veya külah kullanılarak tüketilmelidir. 3- Sade veya mevsim meyveleriyle hazırlanan ve soğuk zincire uygun olarak servis edilen dondurmalar tüketilmeli; Dışı çikolata kaplı veya içi boşluklu, karamelli, çıtır çıtır ve yüksek oranda rafine şeker içeren dondurmalar tüketilmemelidir. 4-Dondurma tüketimi günde 2 kaşıkla sınırlandırılmalıdır. 5-Dondurma tükettikten sonra ağızda kalan şekerin oluşturabileceği asitli ortamı nötralize etmek ve dişlerinizi diş çürümesinden korumak için ağzınızı bol su ile çalkalayın veya bol su için. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–