Cuma, Aralık 27

Diyabet tedavisinde beslenme önemli bir rol oynuyor! “%10 kilo kaybı tip 2 diyabete yakalanma riskini %50 azaltır” – SAĞLIK

Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, diyabetli bireylerin beslenme programlarının diyetisyen tarafından vücut ağırlığı, fiziksel aktivite durumu, sosyoekonomik durumu ve beslenme alışkanlıklarına göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Diyabetli bireylerin büyük bir kısmı tüketmeleri gerektiğini biliyor. Pirinç ve makarnayı daha az tükettiklerini ancak bu arada şekersiz olarak etiketlenen tatlandırıcılarla birlikte tükettiklerini ifade eden Yiğit, “Diyet tatlılarının da rahatlıkla tüketilebileceğini düşünüyor.” Tip 2 aşırı kilolularda ise yüzde 10 kilo olduğunu bildiriyor. kaybı, tip 2 diyabet gelişme riskini %50 azaltır.”Üsküdar NPİSTANBUL Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hülya Yiğit, diyabetli bireylerin beslenme konusunda sıklıkla yaptığı hatalar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.Kötü kontrol edilen kan şekeri ciddi sorunlara neden olabilirDiyabetin vücutta birçok organı etkileyen kronik bir hastalık olduğunu ve çoğunlukla kan şekerinin yüksek olması (hiperglisemi) ile karakterize olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şöyle konuştu: “Diyabet tedavisinin amacı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek veya başlamasını önlemektir. kan şekerini normal sınırlar içinde tutarak. Bu nedenle diyabet tedavisinde beslenme önemli bir rol oynamaktadır. Kötü kontrol edilen kan şekeri, ilerleyen yaşlarda gözlerde, böbreklerde metabolik sorunlara ve sinir hücresi hasarına neden olabilir.” dedi.“Tip 2 diyabetlilerin çoğu aşırı kilolu”Diyabetin tip 1 ve tip 2 başta olmak üzere farklı türleri olduğunu belirten beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, tip 1 diyabette insülin üretimi olmadığı için dışarıdan enjekte edildiğini söyledi. Tip 2 diyabette insülin üretiminin olduğunu belirten Hülya Yiğit, şöyle konuştu: “Ancak bazı nedenlerden dolayı vücut insülini kullanamıyor. Tip 1 diyabette insülin enjekte edilirken dışarıdan verilen insülinin etki süresine göre öğün sayısı, yemek saatleri ve tüketilecek karbonhidrat miktarının ayarlanması çok önemlidir. Tip 2 diyabetli bireylerde öğün araları ve öğün sayısı daha esnek olabilir. Tip 2 diyabetli kişilerin çoğu aşırı kiloludur. Birçok klinik çalışma, %10’luk kilo kaybının tip 2 diyabete yakalanma riskini %50 oranında azalttığını bildirmektedir. dedi.Büyük porsiyon et yemek de kan şekerini yükseltebilir. Diyabetli bireylerin beslenme programlarının diyetisyen tarafından vücut ağırlığı, fiziksel aktivite durumu, sosyoekonomik durumu ve beslenme alışkanlıklarına göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şöyle devam etti: o yiyeceğin kan şekerini, yani glisemik indeksini artırma hızı.” ve yediği miktara yani glisemik yüküne dikkat etmelidir. Ana öğünlerin karbonhidrat ve protein içeriği dengeli olmalıdır. Diyabetli kişilerin çoğu daha az pirinç ve makarna tüketmeleri gerektiğini biliyor ancak ara sıra ekmek çubuklarının, tam tahıllı bisküvilerin ve şekersiz olarak etiketlenen şekerli diyet tatlılarının yemenin güvenli olduğunu düşünüyor. Bunların da kan şekerini olumsuz etkileyip dengeyi bozabileceği unutulmamalıdır. Diyabetli kişilerin karbonhidrat içermediğini düşünerek bir öğünde büyük porsiyon kırmızı et tüketmesi de oldukça yaygındır. Ancak tatlılar kadar hızlı olmasa da büyük porsiyonlarda tüketilen kırmızı etin bile kan şekerini yükseltebileceğini göz ardı etmemeliyiz.”Şeker hastalarının severek tüketebileceği pratik bir tatlı…Diyabet hastalarında kan şekeri dengesi için porsiyon kontrolünün önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, meyveleri yeterli porsiyonlarda tüketmenin tatlı ihtiyacına harika bir alternatif olduğunu söyledi. Hülya Yiğit, şeker hastalarının porsiyon kontrolüne dikkat ederken tüketebileceği pratik bir tarif paylaşarak sözlerini tamamladı: “Şekersiz kabak tatlısı, pratik, hazırlanması kolay, tatlı isteğini bastırabilen bir tatlıdır. İhtiyacımız olan malzemeler 2 dilim bal kapağı, 4-5 çubuk tarçın (mümkünse seylan), 2 yemek kaşığı tahin ve kıyılmış ceviz. Kabakları büyük parçalar halinde kesin, tarçını ekleyin ve kabaklar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Tarçın aromasını seviyorsanız miktarını arttırabilirsiniz. Pişirdikten sonra tahin ve fındık ekleyerek tüketebilirsiniz ancak porsiyon kontrolüne dikkat etmeyi unutmayın. Afiyet olsun.”Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: