Pazartesi, Aralık 23

JN1 virüsü kolay yayılıyor ama ilave risk oluşturmuyor – SAĞLIK

Grip, yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar yaşam kalitenizi etkiler. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bu tür tekrarlayan enfeksiyonların temel nedeninin virüslerde meydana gelen mutasyonlar olduğunu söyledi. Profesör. bilim çevrelerinde zaman zaman yeni varyantlarla ilgili çeşitli endişelerin dile getirildiğini söyledi. Faruk Aydın, 2023 yılının sonlarında tespit edilen ve Omicron varyantının bir alt değişkeni olan JN1 virüsünün kolaylıkla yayıldığını ancak halk sağlığı açısından ek bir risk oluşturmadığını söyledi. Mevsimsel özellikler taşıyan bu tip enfeksiyona neden olan yüzlerce mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, enfeksiyonlardan korunmak için özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmasını ve ellerin sık sık yıkanmasını önerdi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, giderek yaygınlaşan grip türü salgınlar ve korunma yöntemlerine ilişkin bir değerlendirme gerçekleştirdi.

Tekrarlayan enfeksiyonların temel nedeninin virüslerde meydana gelen mutasyonlar olduğunu belirten Prof. 1920’li yıllarda ortaya çıkan ve tüm RNA virüsleri gibi sık sık mutasyona uğrayan dünya çapında yaklaşık 7 milyon insanın ölümüne neden oldu.”

Virüslerin onarım mekanizması vardır

Profesör. söz konusu virüsler, uygun ortamlarda çoğaldıklarında kısa sürede milyonlarca yeni nesil oluşturabiliyor. Faruk Aydın, şunları söyledi: “Nükleik asit olan DNA veya RNA’nın bu kadar yoğun replikasyonu sırasında genetik düzeyde doğal veya kendiliğinden bazı değişikliklerin meydana gelmesi oldukça doğaldır. Mutasyonlar sonucunda orijinalinden farklı bir genotiple ve dolayısıyla farklı bir fenotiple gözlemlenen ve tespit edilen yeni nesiller (mutantlar) meydana gelir. “Ancak virüslerin mutasyonları tamamen veya kısmen önleyecek ve düzeltecek bazı onarım mekanizmaları var” dedi.

Uzun süreli enfeksiyonlarda varyantlar ortaya çıkıyor

Virüslerdeki değişimlerin büyük bir hızla gerçekleştiğini belirten Prof. bu hataları ‘düzeltecek’ bir mekanizmaya sahip. “Onarım mekanizmasının olmayışı ve yoğun replikasyondan kaynaklanan varyantların çoğunlukla kronik hastalarda ve uzun süreli enfeksiyonlarda ortaya çıktığını biliyoruz” dedi.

Yeni varyantlarla ilgili 4 endişe

Profesör. Faruk Aydın, SARS-CoV-2’nin ilk tespit edildiği Ocak 2020’den bu yana binlerce kez mutasyona uğradığını, özellikle Eylül 2020’de tespit edilen ve daha sonra çeşitli varyantlar halinde ortaya çıkan bazı farklılaşmaların önemli sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Yeni varyantlarla ilgili 4 endişe bulunduğunu belirten Prof. ve mevcut olan aşılardan kaçabilir.”

COVİD-19 salgını bitmedi

Prof., 2023’ün sonlarında tespit edilen ve Omicron varyantının bir alt değişkeni olan JN1 virüsünün, SARS-CoV-2’nin yeni bir antijenik türü olduğunu kaydetti. Faruk Aydın, şunları söyledi: “Ağustos 2023’ten bu yana izlenen Omicron-BA.2.86 varyantından ‘spike’ bölgesindeki tek mutasyonla farklılık gösteren bu yeni alt değişken, kolaylıkla yayılıyor ancak klinik açıdan farklılık göstermiyor ve bugün halk sağlığı için yeni bir risk teşkil ediyor.” “Bunun teşkil etmediği kabul ediliyor. Ancak Prof., yeni kalıcı varyantların ortaya çıkmasının dikkatle izlendiğini söyledi. Faruk Aydın şu uyarıda bulundu: “COVID-19 salgınının bitmediğini, her an yeni ve tehlikeli bir varyantın oluşumunun ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.”

Enfeksiyonların daha yaygın olduğu bir dönemdeyiz.

boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi Profesör. Kuzey Yarımküre ülkelerinde rahatsızlıklarla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının sonbahar-kış aylarında beklenen bir durum olduğunu belirtti. Dr Faruk Aydın, şunları söyledi: “Havalar soğudukça kapalı alanlarda kalabalıklaşma, okulların devam etmesi gibi nedenlerle insanlar daha yakın temasta bulunuyor, bulaşma ihtimali artıyor. “Sonuçta mevsimsel özelliklere sahip olan ve genellikle benzer klinik sonuçlara neden olan bu tür enfeksiyonlara neden olan yüzlerce mikroorganizma var” dedi.

Kalabalık ortamlarda maske kullanılmalı

Solunum sistemi enfeksiyonlarının, iyi havalandırmanın mümkün olmadığı ve insanların büyük kalabalıklar halinde yaşadığı kapalı ortamlarda kolaylıkla bulaştığını vurgulayan Prof. Bu tür enfeksiyonlara duyarlılığı yüksek olanların ve kronik enfeksiyonu olanların bazı temel önlemlere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu amaçla kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmanız ve gerekiyorsa maske kullanmanız, hastalık belirtileri gösteren kişilerle temastan kaçınmanız, bu belirtileri gösteriyorlarsa kendinizi evde izole etmeniz, ellerinizi yıkamanız önerilir. sık ve yeterli bir şekilde ‘el hijyenine ve tabii ki aşı olmaya’ dikkat edin’ dedi.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: